Bedriftsprofil for Vardø kommune

Dine nye kolleger? Fra venstre: Kommunalsjefene Kjersti Nymoen og Inghild Ridola, avdelingslederne Liss Annie Andersen og Tonje Hanssen.

Du møter ikke bare et helt spesielt lokalsamfunn i Vardø. Her får du faglig utvikling, mulighet for ansvar og kommer tett på folk

Langt mot nord og enda lengre øst bor 1975 innbyggere i Vardø kommune. Her finner du alt du trenger i et unikt, nært samfunn på en liten øy. Og nå kan det lønne seg å ta sjansen.

Publisert Sist oppdatert

For hvis du begynner å jobbe i Vardø kommune i år, kan du velge mellom to gode rekrutteringstilskudd:

  • Enten får du 50.000 kroner i signeringsbonus.
  • Eller kommunen betaler husleien din i et halvt år.

Sistnevnte er en god mulighet til å prøve å bo her, før du eventuelt leier videre – eller kjøper deg noe eget.

Legger man til alle de andre økonomiske godene i Finnmark, begynner det å bli en solid pakke:

Staten sletter opp mot 30.000 kroner fra studielånet hvert år, det er lavere skatt, gratis barnehage og billigere strøm.

Akkurat nå søker Vardø kommune sykepleiere, vernepleier, ALIS-leger, lærere og rektor. Sjekk stillingene her!

Et røft samfunn med alt på ett sted

En gang i tiden var det fisken som fikk folk til Vardø. Fiskeriene er fortsatt viktige for samfunnet, men ikke like dominerende som de en gang var.

I dag kommer folk hit gjerne for jobb – i Forsvaret, politiattestkontoret, statlige Nav-tjenester, Kontoret for Voldsoffererstatning – eller nettopp Vardø kommune. Disse arbeidsplassene sørger for et levende samfunn med stadig påfyll av unge voksne.

Mange blir også værende. Det er flere gode grunner til det. Det handler om både folket og stedet.

Mange blir forelsket i den røffe byen, naturen, mulighetene for å kite, se på fuglelivet eller fiske kongekrabbe.

Vardø har 1975 innbyggere, og kan by på ny svømmehall, et moderne kulturhus, servicetilbud og flyplass.

Det meste skjer på Vardøya, en kort undersjøisk tunnel fra fastlandet. Her møter du et levende handelstilbud og flere kafeer – blant disse Nord-Norges eldste pub.

Mille og mannen droppet hektisk pendlerliv. Nå har de gratis barnehage, får slettet studielån og lever det gode liv i Vardø

Mille og familien forlot sitt vante liv i Sandefjord og flyttet til Vardø. Nå lever de det gode liv med gratis barnehage, null pendling, og flere økonomiske fordeler.

– Det er ikke til å stikke under en stol hva det gjør med økonomien å flytte til Finnmark. Blant annet med redusert studiegjeld.

Det sier  Mille Falstad (34), som opprinnelig er fra Hedmark, og som nylig tok familien med seg og dro til Vardø i Finnmark for å oppleve nye eventyr. Nå planlegger familien for et langt liv helt nord i vårt langstrakte land. Hun og ektemannen, Felix, som opprinnelig er fra Berlin, skal snart gifte seg og slå seg til ro i Vardø.

– Vi har kjøpt oss hus, så vi blir nok værende her en stund. Snart skal vi gifte oss også, sier hun.

Gratis barnehage og tid til familie

Sammen har de en datter på snart to år som går i barnehage i sin nye hjemby. Og barnehageordningen er en av flere store fordeler med å bosette seg i Nord-Troms eller Finnmark. Her har man rett til gratis barnehage. Noe familiene kan spare mye penger på hvert år.

– Vi har fått mange økonomiske fordeler med å flytte hit. Gratis barnehage er en av disse. I tillegg bruker vi to minutter på å levere og hente datteren vår. Tidligere brukte vi en time med pendling bare for å komme oss til barnehagen.

En barnehageplass koster i utgangspunktet 3000 kroner måneden, pluss kostpenger som varierer mellom 200 og 400 kroner. Bare her sparer familien et sted mellom 35.000 og 40.000 kroner i året.

Skolesystemet var avgjørende

Mille forteller at da de var inne på tanken om å flytte på seg, vurderte de flere steder i Nord-Norge. Det endte opp med Vardø fordi de ønsket seg eventyr og spenning. Skolesystemet i Vardø ble avgjørende for at familiens valg falt på Vardø.

– Rektoren på skolen jeg fikk jobb på var veldig trivelig. I tillegg er de en del av PALS-systemet som jeg er stor tilhenger av.

Mille er selv utdannet lektor og har fortsatt studiegjeld å betale på. Da er det en fordel å slå seg ned i Finnmark. Staten sletter nemlig inntil 30.000 kroner i året på studielånet, avhengig av hvor mye du har igjen. I tillegg er strømprisen lavere, man har mange skattefordeler, og generelt lavere bo- og levekostnader. I tillegg har man mye mer tid til å gjøre det man ønsker på fritida.

– Dette livet passer for småbarnsfamilier. For oss er det svært attraktivt å bo på en plass hvor man faktisk får tid til barnet sitt, sier Mille.

I samme situasjon i Sandefjord, ville de fått langt mindre tid til datteren sin på ettermiddagstid. Den ekstra tiden i Vardø går med til familie og fritidsaktiviteter. For Mille forteller at Vardø har mye å by på, selv om det er en liten plass.

– Vi kom midt i festivaltiden, og førsteinntrykket var at dette er et sted hvor det skjer mye, hele tiden, avslutter hun.

Folk, fritid og festivaler

Vi er ikke bare langt nord og øst i Norge. Dette er Vest-Europas østligste by. Vardø er øst for både St. Petersburg og Istanbul.

Det er langt unna det meste. Men kommer du først hit, er det kort vei til alt.

Kommunalsjef for pleie og omsorg Inghild Ridola sier det slik:

– Nærheten til alt her gjør at du har mer fritid. Du er sjelden mer enn 5 minutter unna jobb, skole, butikken, treningssenter, kino eller puben, sier hun.

– Det kompakte samfunnet gjør også Vardø til et trygt sted å vokse opp for familier, barn og unge, sier hun.

Den store snøballkrigen «Yukigassen» er et helt særegent arrangement i Vardø hver vinter.
Nordpol kro har blitt drevet siden 1864 – og holder fortsatt åpent.
Byen er full av veggkunst og historier.

Tiden som blir til overs, bruker innbyggerne gjerne sammen. Her er over 70 aktive lag og foreninger. 

Det er idrett, musikk og kultur. Flere festivaler. Den årlige snøballkrigkonkurransen Yukigassen.

Men vardøværingen forlater selvsagt også øya når det trengs. For eksempel for å gå på ski, jakte eller fiske.

Og verden er ikke så langt unna. Det er en times kjøring til fylkeshovedstaden Vadsø, mens Vardø lufthavn har flere daglige flyruter og Hurtigruta kommer innom to ganger i døgnet.

The town of Vardo in Finnmark county, Norway. Vardo is the easternmost town in Norway.

Vardø kommune søker deg. Er du klar?

Utvikling og ansvar

Hvis denne teksten får deg til å vurdere Vardø, så handler det kanskje først og fremst om jobb.

Assisterende kommunedirektør Hermann Westlie trekker fram hva jobbmulighetene i en litt mindre kommune kan by på:

– Her får du gjerne stor autonomi, i de fleste stillinger. Vi har fornøyde medarbeidere som får og tar ansvar, sier han.

Kommunen har ryddig økonomi, moderne utstyr og ligger teknologisk langt fremme.

Mulighetene for faglig utvikling kan også være større i små kommuner.

For eksempel fordi Vardø ligger 25 mil fra nærmeste sykehus, slik at sykehjemmet har akuttfunksjoner. Her får du en bred faglig erfaring, og må jobbe selvstendig med mye ansvar.

Jakter du jobb i Vardø kommune? Sjekk mulighetene her:

Ledige stillinger akkurat nå

Powered by Labrador CMS