Vi rekrutterer til Stiftelsen for Nord-Norge

Codfishes,Drying,On,Traditional,Wooden,Racks,In,Lofoten,Islands,,Norway,

Nordnorsk næringsliv er tuftet på gamle tradisjoner...

View,Over,Mo,I,Rana,,Helgeland,,Norway,From,Hauknestinden,,800

...viktig industri og nyvinnende teknologi...

Orca,Killer,Whale,(orcinus,Orca),Spotted,At,Whale,Watching,Outside

...et voksende reiseliv, og mye mer

Worker,In,A,Shipyard,In,Norway

Vi er et hardtarbeidende folk, som skaper verdier. Og nå kan verdiene vokse mer, med drahjelp fra en ny stiftelse

Det nye, nordnorske kapitalfondet skal investere tungt i landsdelen. Nå starter jakten på tre viktige nøkkelroller til Stiftelsen for Nord-Norge

SpareBank 1 Nord-Norge har etablert en ny stiftelse og satt av 400 millioner kroner til å investere i nordnorsk næringsliv. Dette er bare starten.

Publisert Sist oppdatert

54 prosent av SpareBank 1 Nord-Norge er samfunnseid. Det har over årene gitt mange hundre millioner tilbake til samfunnet i form av støtte til lag, foreninger, idrett og kultur gjennom Samfunnsløftet.

Dette har skapt bolyst og livskvalitet i by og bygd.

Nå skal arbeidet løftes videre. Deler av overskuddet skal også bidra til nordnorsk næringsliv, i form av et nytt fond ved navn Stiftelsen for Nord-Norge.

Daglig leder Fredrik J. Borch og Investment manager Joon-Are Johannessen venter på flere dyktige kolleger i Stiftelsen for Nord-Norge.

Fredrik J. Borch er konstituert som daglig leder. Han har lang erfaring bak seg fra bank, finans og kapitalforvaltning. 

Og er tydelig på ambisjonen:

– Vi har et langsiktig mål om å bidra med kapital til vekst og utvikling av nordnorsk næringsliv. Gjennom det skal stiftelsen være en drivkraft for samfunnsutviklingen i nord, sier Borch.

...du kan også lese mer om bakteppet for stiftelsen i denne pressemeldingen

Skal speile næringslivet

Stiftelsen for Nord-Norge er en allmennnyttig stiftelse som i første omgang er tildelt 400 millioner kroner fra bankens overskudd. 

Målet er at kapitalen skal vokse til én milliard de nærmeste tre til fem årene.

Slik skal stiftelsen bidra til økt og langsiktig verdiskaping:

– Vi vil investere i etablerte bedrifter med over 10 millioner kroner i omsetning, positive resultater og gode framtidsutsikter, ifølge Borch.

Landsdelen har et differensiert næringsliv. Det skal synes på investeringene, og porteføljen skal speile sammensetningen på både geografi, bransjer og størrelse. Her skal stiftelsen være en minoritetseier, uten styrerepresentasjon eller operasjonell innflytelse.

– Men det vil stilles minstekrav til styresammensetning, struktur, og ESG, sier Borch.

Vil styrke kapitaltilgangen

Tilgang på kapital er ofte en flaskehals når bedrifter skal gjennomføre større investeringer, finansiere vekst eller omstrukturere eierskapet. Tradisjonelt har dette vært vanskeligere for små og mellomstore bedrifter i Nord-Norge, enn resten av landet.

– Dette har nok flere årsaker. Det er færre formuende enkeltpersoner og familier i nord, som kan investere i næringslivet. Men avstanden til de institusjonelle investormiljøene kan også gjøre at det er lengre vei for bedrifter som søker kapital, sier Borch.

Det er her stiftelsen ønsker å tette gapet:

– Vi skulle gjerne sett et mer velfungerende kapitalmarked, som kunne bidra til at nordnorske bedrifter i større grad får dekket sine kapitalbehov i nord. Et sterkt regionalt eierskap gir bedriftene sterkere legitimitet. Det kan også sikre at hovedkontorer og kompetansearbeidsplasser blir i landsdelen.

– Og det kan være avgjørende for at kommende generasjoner skal ha muligheter til å finne interessante og utviklende jobber i nord, sier Borch.

Styret i Stiftelsen for Nord-Norge, bak fra venstre: Erlend Sundstrøm, Håkon H. Jensen og Joachim Høegh-Krohn. Foran, fra venstre: Line Ellingsen, Cilia Holmes Indahl, Caroline B. Kjeksli og Christina P. Hagen.

Både kapital og kompetanse

Det ønsker stiftelsen å bidra til, gjennom å styrke tilgangen på kapital. Men også på kompetanse – gjennom et nytt kompetanseprogram for styremedlemmer.

Slik kan stiftelsen også bidra til profesjonalisering av selskapsstyringen.

– Styreinstituttet blir en viktig tilleggsaktivitet, for opplæring og sertifisering av styremedlemmer. Slik at de kan gå inn i nordnorske styrer, bidra til gode avgjørelser og verdiskaping, sier Borch.

Stiftelsen starter nå en rekrutteringsprosess for å finne kolleger som brenner for å gjøre en forskjell for Nord-Norge. I tillegg til Borch, er Joon-Are Johannessen på plass som Investment Manager.

Nå fortsetter jakten på de tre neste: CFO, administrasjonssekretær – og en Senior Investor.

Aerial,View,Of,The,Troms,City,At,Night,,Norway

Vil du være med på å styrke kapitaltilgangen til nordnorsk næringsliv? Dette er muligheten

Trykk på hver overskrift for å lese hele utlysningen, eller bla videre til vårt skjema

CFO

Fredrik Borch jakter en CFO som skal ha det overordnede ansvaret for regnskap, rapportering og analyse av investeringsporteføljen. Stiftelsen skal bygge en bred portefølje av selskaper – og prestasjonene skal måles mot utviklingen i nordnorske bedrifter.

Det innebærer å etablere en nytenkende modell, og stiftelsens CFO vil spille en nøkkelrolle i å utvikle denne. Du vil også bidra til å utvikle investeringsmetodikken i stiftelsen. 

Dette er med andre ord en jobb med ansvar og engasjement langt utover en klassisk økonomisjef.

– Vi søker en CFO med tydelig økonomiprofil, og gjerne erfaring fra kapitalforvaltning, sier Borch.

Senior Investor

For å bidra på investeringsteamet sammen med Johannessen og Borch ønsker stiftelsen å ansette en Senior Investor med solid erfaring og nettverk fra nordnorsk næringsliv. 

Vedkommende får i oppgave å identifisere potensielle investeringer, og forfølge dialogen videre. 

– Her er vi på jakt etter en senior profil, som kan gå rett inn i teamet og jobbe med investeringer. Du kan bygge relasjoner, har høy integritet og kjenner landsdelen. Du må kunne identifisere og strukturere potensielle investeringer, lede forhandlinger – og være en lagspiller på teamet, sier Fredrik Borch.

Dette må ikke være en fulltidsjobb, og arbeidssted vil være etter avtale.

Administrasjonssekretær

Den tredje personen Stiftelsen nå søker er en administrasjonssekretær – som også blir en nøkkelperson for stiftelsens daglige drift.

Dette vil være en administrativ støttefunksjon, med stort spenn i oppgavene. 

Alt fra løpende driftsoppgaver, til rapporter, styreforbedelser, dialog med kontrollkomiteen, gjennomføring av arrangementer og lignende. Administrasjonssekretæren får også et viktig ansvar for styreinstituttet.

– Du har evne til å jobbe ryddig og strukturert. Du har gjerne utdanning innen økonomi eller administrasjon, men relevant arbeidserfaring er vel så tungtveiende, sier Borch.

 
Powered by Labrador CMS