Bedriftsprofil for Vesterålen Marine Olje

Et steinkast fra kaikanten på Myre i Vesterålen ligger det som nesten er en godt bevart hemmelighet

Her ligger en topp moderne fabrikk,
der fortid og framtid smeltes sammen

Hvor råstoff fra havet foredles og eksporteres
– produkter som setter spor i verden, hver eneste dag

Kaya (24) flyttet hjem for å jobbe på verdens mest moderne fiskeoljefabrikk: – Har ikke angret et sekund

Midt i fiskerihovedstaden ligger et høyteknologisk fiskeoljeanlegg, som eksporterer råvarer til hele verden. Anlegget til Vesterålen Marine Olje (VMO) er blitt en svært viktig arbeidsplass for Kaya Woie og kollegene.

Publisert Sist oppdatert

Akkurat nå søker vi:

    Tran, fiskeolje og andre produkter som produseres av restråstoffer fra hvitfisken, har stor verdi i den internasjonale næringskjeden. 

    Produksjon av fiskeolje er en godt bevart tradisjon i Vesterålen, og har pågått i mange hundre år.

    Vesterålen Marine Olje så dagens lys i 2005. Selskapet har siden utviklet seg til å bli en topp moderne bedrift, og er en av flere hjørnesteinsbedrifter i Øksnes kommune. 

    De siste årene har selskapet investert opp mot 150 millioner kroner i nye fabrikklokaler som åpnet tidligere år, med splitter ny teknologi. Dette har skapt en hverdag man tidligere ikke hadde sett for seg ved et produksjonsanlegg der man arbeider med fisk.

    Kaya Woie (24) er en av mange som hver dag går på jobb for å ta VMO videre inn i framtida.

    – Da jeg gikk på ungdoms- og videregående skole her i Øksnes, hadde jeg nok et helt annet inntrykk av denne fabrikken.

    Det sier Kaya Woie (24), som høsten 2023 fikk tilbud om fast jobb og dermed flyttet hjem til Øksnes kommune i Vesterålen.

    Et selskap i utvikling

    – Det jeg kom hjem til, var noe helt annet enn jeg så for meg. Da jeg var yngre tenkte jeg at en fiskeoljefabrikk luktet dårlig, og var gammeldags. Slik er det overhodet ikke, sier Kaya.

    Mesteparten av produksjonen foregår i dag gjennom helautomatiserte prosesser, der prosessoperatørene sitter på et kontrollrom og overvåker.

    Måten man produserer fiskeolje på har endret seg, og Vesterålen Marine Olje sitter helt i førersetet. 

    Selskapet har funnet metoder for å øke utnyttelsen av fiskelevra, slik at man får ut mest mulig olje fra restråstoffet. Ved å tilføre enzymer brytes proteinene ned og mer olje frigjøres i levra. Dette gir større utbytte uten bruk av syre, samt at det også gjør det mulig for selskapet å bruke proteinene i kostholdet.

    – Å få jobb i Vesterålen Marine Olje har vært en positiv overraskelse. Her er alt nytt og moderne, og man er hele tiden i utvikling. Dette er et selskap som aldri står stille, sier Woie.

    Er du vår nye kvalitetsleder? Les videre, eller sjekk stillingsannonsen her!

    Positivt overrasket

    Samtidig som hun startet i jobben som logistikk- og innkjøpskoordinator, tok hun fatt på masterstudiene. Nå skal hun skrive masteroppgave ved siden av sin faste jobb, og ledelsen i selskapet støtter henne fullt ut.

    – Vi har funnet et tema som også vil være relevant for selskapet. De legger til rette for at jeg får tid, og anledning til å bli ferdig, sier Woie.

    Hun var bare 23 år da hun flyttet tilbake til Myre for å bli en del av arbeidsstokken i hjembygda.

    Kaya hadde ikke lagt lista høyt når det gjaldt forventninger til sin nye arbeidsplass, men også her har hun blitt positivt overrasket.

    – På jobb har vi et veldig ungt og flott miljø, hvor alle ønsker å gjøre en god jobb, sier hun. 

    Daglig leder Stian Frivåg (til venstre), med noen av de 20 ansatte på Myre.

    Full utnyttelse av råstoffet

    Men hva er det Vesterålen Marine Olje egentlig produserer på anlegget sitt på Myre, og hva er det de tilfører samfunnet?

    For det første, så er selskapet kanskje verdens største, og mest innovative fiskeoljeprodusent. 

    Fiskeoljen hentes ut fra hvitfisk, og brukes blant annet til å lage tran. En av selskapets største kunder er Møllers

    Et av Norges eldste merkevarer, og som i dag eksporteres til store deler av verden.

    I tillegg kjøper man annet restråstoff fra fisk, som for eksempel fiskebein og fiskeslog. Dette utnyttes til å lage fiskeprotein som blant annet benyttes i helsekostprodukter.

    – Og vi er stadig på jakt etter nye forretningsområder. Vi ønsker hele tiden å være i utvikling, og målet er å kunne bruke så mye som mulig av fisken, sier daglig leder Stian Frivåg.

    Vesterålen Marine Olje har i dag 20 ansatte, i et ungt miljø. Produksjonen av tranolje har gått fra 70 til 2000 tonn på få år, og omsetningen har økt fra 10 til 130 millioner kroner. Altså er selskapet i en betydelig vekstfase.

    Selskapet planlegger å vokse videre, og fremover vil de trenge:

    • Prosessoperatører: VMO vil i framtiden trenge flere personer til å lede produksjonen. 
    • Produktutviklere: Selskapet er på stadig jakt etter nye bein å stå på, og vil ha behov for gode forretningsutviklere.
    • HR-kompetanse: For å håndtere nye og eksisterende arbeidsforhold, vurderer selskapet behovet for egen HR-avdeling. 
    • Kvalitetsleder: Denne stillingen er allerede lyst ut. Les mer under!

    Nysgjerrig? Ta gjerne kontakt med daglig leder Stian Frivåge-post!

    Den nye fabrikken ble offisielt åpnet med stor stas våren 2024.
    I VMO går man ikke rundt i oljehyr og vasser i fiskeolje og gammelt slog. Her kan du sitte på jobb i gamingstolen.

    Verdiskapning og konkurransekraft

    Han forteller at våre forfedre alltid forsøkte å utnytte mest mulig av fisken, og kastet minst mulig. Denne formen for bærekraftig utnyttelse av fisken har man gått mer og mer bort fra i moderne tid. 

    Målet til Vesterålen Marine Olje er å ta tilbake denne tradisjonen.

    Fakta om Vesterålen Marine Olje

    • Selskapet ble stiftet av Geir Olsen i 2005, og hadde i starten en produksjon av 70 tonn fiskeolje. I dag produseres det 2000 tonn årlig, som eksporteres ut i hele verden. 
    • Eies i dag av Orkla Health.
    • Lokalisert på Myre i Vesterålen, hvor selskapet har investert mellom 100 og 150 millioner i en topp moderne fabrikk.
    • Vesterålen Marine Olje har i dag 20 ansatte, og en omsetning på 130 millioner kroner.

    – Vi ønsker å ta ut flest mulig komponenter fra restråstoffene til hvitfisken, og dermed få en verdiøkning på produktet. I tillegg ønsker vi å satse på tang og tare, der vi separerer komponentene, og tar ut proteiner og andre stoffer som kan benyttes til blant annet helseskost, sier Frivåg.

    Han er stolt over at selskapet har fått flere bein å stå på de siste årene, og er robust nok til å gå en solid framtid i møte.

    – Ved å åpne for mer verdiskapning, får vi også mer konkurransekraft. Vår kjernekompetanse er å håndtere restråstoff fra hvitfisk, men vi er ikke bare en tranfabrikk. Vi kan produsere mye annet, med samme teknologi som vi benytter på fiskeoljen.

    Nå leter Vesterålen Marine Olje etter en ny kvalitetsleder som skal vil få ansvar for å følge opp selskapets sertifiserte produksjonsstandard. 

    Jobben vil dreie seg mye rundt oppfølging av linjeledere og vedlikehold, sørge for at retningslinjer innen mottak, og HMS følges, samt at man kontinuerlig har fokus på forbedringer. 

    Fire gode grunner til å søke jobb hos VMO

    • Arbeid i et supermoderne anlegg: Selskapet er kjent for sitt høyteknologiske fiskeoljeanlegg på Myre, som er i kontinuerlig utvikling. Å jobbe her gir deg muligheten til å være en del av et innovativt og topp moderne produksjonsmiljø.
    • Bærekraftig og meningsfullt arbeid: Fiskeoljeproduksjonen bygger på tradisjonen om å utnytte mest mulig av råstoffet, med mål om å minimalisere avfall og øke verdiskapingen. Du blir en del av en bedrift som tar bærekraft på alvor og jobber for en grønnere fremtid.
    • Unge og dynamiske kolleger: Med et ungt og positivt arbeidsmiljø, der folk er motiverte til å gjøre en god jobb, blir du en del av en energisk og fremoverlent kultur. Dette skaper et dynamisk og inspirerende arbeidsmiljø.
    • Vekst og utvikling: Vesterålen Marine Olje er inne i en vekstfase, med betydelig økning i både produksjon og omsetning. Å være kvalitetsleder i et selskap som stadig utvider sine forretningsområder, gir gode karrieremuligheter og spennende utfordringer.
    Powered by Labrador CMS