Bedriftsprofil for FDVhuset

Arbeidsmiljøet innenfor de fire veggene hos FDVhuset er lekent og lett. Et miljø hvor alle trives og inkluderes.

50 millioner kvadratmeter og 40.000 brukere: IT-selskapet i Vesterålen lager Norges viktigste programvare for eiendom

Trives du i et miljø med mye takhøyde, litervis med energidrikk, mye humor, og nyskapende programvareutvikling i verdensklasse? På Sortland ligger en nærmest ukjent IT-bedrift som omsetter for nærmere 50 millioner kroner, og som brukes i eiendomsdrift til av 50 millioner kvadratmeter i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Har du vært på innsiden av et norsk bygg, ja da har du mest sannsynlig gått på gulv som finnes i datasystemet Famac – en forkortelse som kommer fra Facility Management Center. 

Et system utviklet av Norges ledende IT-selskap på sitt område; FDVhuset på Sortland. 

Dette er en godt bevart hemmelighet i Nord-Norge, og selskapet kunne etablert seg i hvilket som helst kontorlokale i Oslo.

Men det var her systemet så dagens lys, og det er her det skal være.

Daglig leder Magnus Steffensen i FDVhuset.

Hver dag går rundt 20 personer på jobb for å gjøre systemet bedre, mer omfattende, og sikrere.

Kort forklart: Famac er programvare som bidrar til å gjøre livet for eiendomsforvaltere enklere, mer forutsigbart og tryggere. 

Programvaren er i førersetet når det kommer til teknologi og sikkerhet. De siste årene har selskapet brukt 25 millioner kroner på å gjøre systemet uinntrengelig for fremmede makter.

– Det har kostet, men med den tida vi er inne i nå, er det helt nødvendig, sier daglig leder Magnus Steffensen.

Inkludering

Hos IT-selskapet står utviklerne sentralt. Fra første øyeblikk blir man involvert i prosessene med nye kunder. 

Her formes ideer og nyskapende programvare sammen med utviklerne, slik at de får være med på hele prosessen fra A til Å. 

Fakta om FDVhuset

  • Et IT-selskap etablert i 2001 av Eirik Johannesen. Bakgrunnen var å samle byggdokumentasjon i database, slik at vedlikeholdsarbeidet skulle være mer forutsigbart og effektivt.
  • Siden den gang har programvaren Famac blitt et omfattende og ledende system, med over 50 integrasjoner.
  • FDVhuset har i dag 19 ansatte og ligger i Sortland sentrum.
  • Selskapet har 40.000 brukere, og programvaren brukes for å holde kontroll på 50 millioner kvadratmeter i hele landet.
  • Omsetningen for 2024 antas å nå 42 millioner kroner.

Hos FDVhuset får ikke utviklerne oppgaver trukket nedover hodet med beskjed om å løse det på best mulig måte.

– Hos oss er alle parter med på å ta de viktige beslutningene. Utviklerne våre er involvert i tunge avgjørelser, og får velge teknologien som fungerer best for at systemet skal fungere optimalt med tanke på kundens ønsker.

Som flere andre, har også utviklerne bak Famac begynt å se på kunstig intelligens som et verktøy i hverdagen, men kun som et støtteverktøy.

– AI er en del av hverdagen vår, men ikke mer enn som et verktøy. Aldri før har det vært enklere å lage bullshit-kode som nå. 

– Ingen vet hva fremtiden bringer når det gjelder kunstig intelligens, og hvilke muligheter som etter hvert vil komme, sier Steffensen.

Famac-systemet er programvare i verdensklasse

Formet og utviklet for å ivareta mange, mange millioner kvadratmeter bygg

Av et selskap der menneskene står i sentrum...

...og hvor alle blir akseptert og inkludert

Drift og vedlikehold

Men hva er det egentlig som gjør Famac så spesielt, og hva brukes det til?

Famac er et system som gjør hverdagen til eiendomsforvaltere enklere, og som gjør det mer effektivt å holde kontroll på drift og vedlikehold av bygg. 

Selskapet er markedsledende i Norge. Sverige har Famac allerede inntatt, og snart står England for tur. 

Famac er et overordnet system med en rekke integrasjoner som enkelt forklart sørger for at norske bygg fungerer. Her snakker vi alt fra adgangskontroller, ventilasjon, vedlikehold, digital planlegging av renhold, og leiekontraktsforvaltning, dokumentasjon, og mye, mye mer.

– Våre kunder lagrer i dag avviksrapporter, dokumentasjon, personopplysninger, tegninger, rømningsplaner, og en haug med sensitive dataer. Vi sørger for at alt dette fungerer, og at det ikke kommer på avveie, sier Steffensen.

Fem gode grunner til å jobbe med Famac

  • Stor innflytelse og ansvar i prosjektene: Utviklerne blir inkludert i hele utviklingsprosessen fra start til slutt. Dette gir muligheten til å ta del i viktige beslutninger og velge teknologier som fungerer best for kundens behov.
  • Innovativ og nyskapende programvare: FDVhuset utvikler Famac, et kritisk system for drift og vedlikehold av bygninger i Norge, med planer om å ekspandere til utlandet. Du vil jobbe med banebrytende teknologi i et selskap som setter sikkerhet og innovasjon høyt. 
  • Fokus på sikkerhet: Selskapet har et sterkt fokus på datasikkerhet og har investert 25 millioner kroner i å gjøre systemet uinntrengelig. Dette gir utviklere sjansen til å jobbe med avanserte sikkerhetsløsninger i et system som har nasjonal betydning.
  • Sterkt sosialt miljø: Det sosiale miljøet i IT-bedriften blir beskrevet som åpent og inkluderende, med mye humor og trivsel. De ansatte har frihet til å balansere privatliv og jobb, og arbeidsplassen legger stor vekt på menneskelige verdier og samarbeid.
  • Vi setter folk først: FDVhuset har en filosofi om at det er viktigere å være et godt menneske enn å ha de beste tekniske ferdighetene.

Famac i førersetet

Det handler også om nasjonal sikkerhet, og der er man i front med Famac-systemet. Pågangen er stor, og kravene blir bare strengere og strengere. 

Famac er sertifisert etter ISO 27001 - Informasjonssikkerhet. Med dette sertifikatet bekrefter du at virksomheten overholder kravene til en internasjonal standard for informasjonssikkerhet.

ISO-standarden er retningsgivende for hvor høyt sikkerhetsnivå man må forholde seg til ved utvikling av denne programvaren. Her må man ta høyde for det aller verste, ifølge Steffensen.

– For å si det sånn, da Russland gikk til krig mot Ukraina, ble alle tilganger til Famac fra Russland stengt. Ukentlig opplever vi flere tusen angrep på Famac, men vi har god kontroll.

Steffensen sier at ISO-sertifiseringa utviklerne jobber etter, er et vitnesbyrd på at Famac leverer det kundene krever.

– Vi sier ikke bare at vi er gode, vi beviser at vi er det. Vi har flere konkurrenter som også er gode på sine områder, men det er Famac som er i førersetet. Det handler blant annet om det store fokuset på sikkerhet. Vi er også sertifisert etter ISO 9001, som er et kvalitetssystem for ledelse som sikrer kontinuerlig forbedring av hele bedriften.

Fokus på mennesket

Og nå trenger Steffensen flere med seg på laget. I all hovedsak er det utviklere med erfaring Steffensen og kollegene ønsker seg.

Han vet at det kanskje kan være lettere for dyktige utviklere å ta seg en jobb på Lysaker utenfor Oslo, men IT-bedriften som står bak Famac, strekker seg svært langt for å gjøre seg attraktive.

Dette er ikke bare en arbeidsplass hvor du kommer klokken 08 og går klokken 16. 

Dette er et sted hvor ansatte har stor grad av frihet, slik at privatliv og jobb fungerer på best mulig måte.

– Hos oss har vi større fokus på mennesket, og hvordan man er sammen med andre, enn fokuset på skills og kompetanse. Programmering kan vi lære stort sett alle, men å være et godt menneske, det kan vi ikke lære noen.

Steffensen er opptatt av at folk skal ha det bra på jobb, og at man føler man blir ivaretatt og inkludert i beslutningsprosessene.

– Når man kommer på gamlehjemmet en gang i framtida, skal man kunne se tilbake på tiden hos oss som en arbeidsplass man var stolt av. Et sted hvor man utrettet noe. Her har vi et slikt miljø, uten at vi kan peke på nøyaktig hva det er som skaper miljøet. Det er slik vi vil ha det.

Kan du kode, lage nyskapende programvare, og ønsker en jobb hvor du kan forme din egen karriere?

Powered by Labrador CMS