Bedriftsprofil for Store Norske

norway landscape ice nature of the city view of Spitsbergen Longyearbyen Plateau Mountain Svalbard arctic ocean winter polar night view from above

Svalbard er en unik, særegen og viktig del av Norge

Over hundre år med en sterk og stolt gruvehistorie for Store Norske går mot slutten

Nå kan du være med på å utvikle framtidas Svalbard og Store Norske, sammen med Heidi, Guttorm & co

Store Norske skyter fart i omstillingen på Svalbard: Det betyr stadig flere nye jobber for de ambisiøse og litt eventyrlystne

Svalbard skal gå fra kull til fornybar energi, og redusere forbruket. Staten vil styrke norsk kontroll og tilstedeværelse. Og det tradisjonsrike gruveselskapet får en viktig rolle i alt dette.

Publisert Sist oppdatert

– Hvis du er her i tre år, teller det gjerne som fem på CV-en din. Det er små forhold, store oppgaver og gjerne kort vei til ansvar.

Det sier Rune Midtgaard, administrerende direktør i Store Norske, hjørnesteinsbedriften med over hundre års historie på Svalbard.

Akkurat nå står selskapet midt i et av de største skiftene på alle disse årene:

Snart stenger den siste gruva på Svalbard for kulldrift.
  • Sommeren 2025 stenges Gruve 7 for godt, og setter med det et endelig punktum for kulldriften.
  • Store Norske jobber for fullt med omstillingen til fornybar energi i Arktis. I første omgang på Svalbard, men også som et potensielt forretningsområde for energiomstilling av såkalte off-grid samfunn
  • Samtidig blir eiendom og logistikk stadig viktigere forretningsområder. Store Norske eier 40 prosent av boligmassen og stadig mer næringseiendom. Logistikk handler om alt fra vareflyt, fly og skipsagentur som organiserer anløp til Svalbard.

Selskapet får trolig også nye oppgaver og mer ansvar fra staten, i takt med forsterkede mål om norsk suverenitet og bosetting på øygruppen.

HR-leder Rigmor Abel og prosjektkoordinator Katrin Haram er blant dem som ønsker deg velkommen.

Eventyrlystne innovatører

Stopp for gruvedriften betyr at noen arbeidsplasser forsvinner. Samtidig vokser Store Norske på de nye områdene. 

Det betyr behov for ny kompetanse, sier HR-leder Rigmor Abel:

– Ingeniører, prosjektledere og økonomer. Det er nok det viktigste behovet. Folk som er gode på innovasjon, omstilling og endring.

Karrieremulighetene og oppgavene skal helst være interessante i seg selv. Du bør være genuint opptatt av jobbens innhold, for å komme hit.

Administrerende direktør Rune Midtgaard

Svalbard og Longyearbyen er like fullt et helt spesielt samfunn. Det betyr ikke at du må være friluftsliventusiast. Direktør Midtgaard understreker likevel:

– Du bør nok trigges litt av Svalbard. Friluftslivet, opplevelsene, naturen. Og ikke minst kulturlivet!

– Vi er bare 2500 innbyggere i Longyearbyen. Men det oppleves som en storbymetropol i miniatyr, sier Midtgaard.

Er dette noe for deg? Sjekk ledige stillinger eller send åpen søknad!

Tar sterkere grep, og styrker Store Norske

Det er flere bakgrunner for alt som skjer med det tradisjonsrike Store Norske Spitsbergen Kulkompani.

Den siste kullgruva ble vedtatt nedlagt for noen år siden, som følge av beslutningen om å stenge kullkraftverket. Gruvedrifta ble riktignok forlenget i to år til 2025 for å ta ut de siste drivverdige ressursene, i en situasjon med knapphet på industrikull og uvanlig gode priser.

Etter at kullkraftverket i Longyearbyen stengte i fjor, er det inntil videre dieselaggregater som forsyner byen med elektrisitet.

Alt dette i en verden som har endret seg kraftig. Sikkerhetspolitisk uro og krig i våre naboland, preger også Svalbard.

En øygruppe som fortsatt er en annerledes del av Norge, hvor utlendingsloven ikke gjelder. Og turismen fortsatt er velkommen.

Men suvereniteten skal fortsatt hevdes. Norge må styrke den nasjonale kontrollen med øygruppa.

Det var hovedbudskapet da regjeringen våren 2024 la fram den nye Svalbardmeldingen.

Et av målene er å sikre en klar overvekt av norske innbyggere her.

Staten skal også ta et sterkere grep om infrastrukturen. I stor grad gjennom Store Norske.

Ruster opp samfunnet

Det handler kort sagt om å ruste opp samfunnet. Blant annet pusse opp flere hundre boliger. Det handler om både standardheving, klimasikring og energieffektivisering.

Alt henger sammen med målene om norsk tilstedeværelse. Svalbardpolitikk kan virke komplisert, men sammenhengene er også enkle:

– Det er ikke et mål at det skal bo flere her, og infrastruktur er dyrt. Men de som kommer må tilbys en bolig av god standard, sier Rune Midtgaard.

Renovering av eiendomsmassen er forholdsvis «enkelt». Sånn bortsett fra noen logistiske og tekniske utfordringer på 78 grader nord.

På Isfjord Radio er det nå satt opp verdens nordligste solcellepark.

Å gjøre energiforsyningen i Longyearbyen fornybar, er mer komplisert.

Derfor har Store Norske fått i oppdrag å utrede hvordan det kan skje, og vil muligens også overta denne oppgaven fra lokalstyret.

Ett er sikkert, eller kanskje to: Diesel vil fortsatt være en viktig del av energimiksen, men etterhvert skal en vesentlig del av energien produseres fornybart.

Det kan for eksempel bety både vind, sol og termisk energi. Hydrogen, ammoniakk og batterier kan også lagre energi.

– Her er det mange hensyn å ta. Forsyningssikkerhet er viktig. Men det betyr selvsagt noe for kostnadene. Og så skal vi ta hensyn til sårbar natur, sier Midtgaard.

Altså en oppgave hvor alle svarene definitivt ikke er gitt på forhånd.

5 ting du kanskje lurer på om å bo, leve og jobbe på Svalbard

1. Hjelp, hvor skal jeg bo?

Skal du jobbe hos oss, blir du tatt i mot på flyplassen og kjørt hjem til en bolig som står klar. Selskapets tjenesteboliger har subsidiert pris og tildeles etter husstandens størrelse.

2. Hvordan får jeg med meg tingene mine?

Det meste av transport til Svalbard går med båt. Store Norske ordner og dekker flyttelass opp og ned fra øya. Det er også et meget velfungerende bruktmarked i byen, for alt fra møbler til våpen.

3. Trenger jeg våpen?

Du trenger ikke våpen for å gå rundt i byen. Men de fleste som kommer hit for å jobbe, tar kurs for å kunne håndtere skytevåpen, slik at de kan ferdes på egenhånd utenfor sentrum.

4. Er det lavere skatt på Svalbard?

Ja, for dem som bosetter seg på Svalbard, er den samlede inntektsskatten på 16 prosent. Det betyr at du sitter igjen med mer av lønna.

5. Hvordan kommer jeg meg dit?

Det er faktisk veldig enkelt: Både Norwegian og SAS flyr hit fra Oslo og Tromsø.

Noen av dine nye kolleger?

Heidi dro på ferie til Svalbard og møtte kjæresten på oktoberfest. Nå er de en familie på fire

Det ligger mange historier og ofte tilfeldigheter bak at noen flytter til Svalbard. For Heidi Ose var det definitivt slik:

– Jeg besøkte en venninne som bodde her. Så møtte jeg min nåværende kjæreste på oktoberfest, forteller hun.

Det førte til litt pendling opp og ned. Heidi jobbet med energiprosjekter i Asia. Men da alle ble sendt på hjemmekontor, kunne hun like gjerne være mye på Svalbard.

For fire år siden fikk paret en liten datter. De måtte ta et litt mer permanent valg. For to år siden begynte Heidi i Store Norske. I fjor tok hun over som daglig leder for Store Norske Energi. 

Men akkurat nå er hun igjen ute i fødselspermisjon. 

– For oss ble Svalbard et kinderegg. Det er en utrolig fin plass for barnefamilier. Her er korte avstander og godt miljø. Og selvsagt helt unik natur, som en lekeplass for voksne.

– Samtidig er det ikke mange kvaliteter du velger bort. Det er en bitteliten bygd, som også er en liten metropol, fortsetter Heidi.

Ragnhild hadde vært sju år i samme jobb og tenkte: Det var på tide å ruske opp i tilværelsen

– Jeg hadde rett og slett lyst til å gjøre noe annet, komme meg ut av komfortsonen. Hverdagen hadde kommet inn i sine rutiner, og jeg tenkte at det måtte skje «noe».

Slik forteller regnskapsfører Ragnhild Monstad Herfjord om valget som førte henne til Svalbard og forskningssenteret UNIS. 

– Jeg hadde vært her på påskeferie for mange år siden, og stedet hadde ligget i bakhodet. For noen år siden passet det i livet mitt, det var litt sånn «nå eller aldri», sier hun.

Det er allerede blitt seks år siden det valget. I 2022 byttet Ragnhild jobb til til Pole Position Accounting, et datterselskap i Store Norske som leverer regnskapstjenester for næringslivet.

Det finnes med andre ord helt «vanlige» jobber her også. 

Og et lokaltsamfunn i en arktisk metropol, som passer for alle: 

– Du må ikke være ekstremsportutøver, kjøre milevis med hund eller gå på de høyeste toppene. Det gir mye bare å være her, dra på vanlige turer og lavterskel aktiviteter.

Powered by Labrador CMS