Markedsføring for Andøy kommune

Vil du jobbe sammen med denne gjengen? Fra venstre: Prosjektleder Sofie Norheim, næringskonsulent Robin Vestgård Jørgensen, kommunearkitekt Kaia Ingelill Aune, plan– og miljørådgiver Kristina Hjohlman Reed og prosjektleder Kenneth Behrens.

Snart forlater flyene. Det gir plass til romfart, droner og en stor teknologipark. Her kan du være med å legge til rette for framtida

I fjor tok Andøy kommune sats med 10 nye stillinger på samfunnsutvikling. Nå søker de fem til innen plan, byggesak, reiseliv og bærekraft. Og et helt unikt arealprosjekt.

Publisert Sist oppdatert

– I Bodø har de ny by, ny flyplass. Her er det kanskje noe lignende. Men det er litt mer samme flyplass, nytt samfunn. Det forteller kanskje noe om oppgaven, sier teknisk sjef John Petter Karlsen i Andøy kommune.

Et steinkast fra rådhuset på Andenes ligger Andøya flystasjon. I snart 70 år har Forsvarets overvåkingsfly hatt øya som base. Til høsten er Orion-flyene historie, og de nye P8-flyene flyr fra Evenes.

Noe aktivitet skal det fortsatt være på basen. Men snart kan store arealer frigis til sivile formål og et aktivt næringsliv.

Andenes,During,Sunset,-,Scandinavia,Beautiful,Landscape,Of,Norways,Lofoten

Andøysamfunnet og kommunesenteret Andenes står midt i en voldsom transformasjon

700.000 kvadratmeter teknologipark

Stikkordet er romfart. Satellitter. Droner. Og annen innovasjon: Kanskje nye virksomheter og teknologier som vi ikke engang har hørt om ennå.

Nettopp derfor har Andøy Teknologipark skissert et konsept med hele 700.000 kvadratmeter næringsareal på en del av dagens flystasjon.

Et konsept som i praksis innebærer å bygge en helt ny bydel for tettstedet Andenes.

167 millioner kroner til videreutvikling på Andøya Flystasjon

Regjeringen varslet 11. mai en solid bevilgning til Andøya Flystasjon. Målet er å styrke evnen til å være såkalt «alliert mottak» – men ikke minst også å legge til rette for å frigjøre arealer til sivile næringsformål, som Andøy Teknologipark. Les mer på regjeringen.no!

Slik omtales prosjektet i vedtaket kommunestyret nylig gjorde for å starte områdeplanen. Det er Forsvaret som til syvende og sist bestemmer hvilke arealer som kan frigjøres. For Andøy kommune handler det om å ta eierskap til framtida, og ikke vente på hva som skjer.

Noe av det samme ligger bak navnet på den nye avdelingen på teknisk; samfunnsutvikling.

– Det forteller noe om ambisjonene og oppgavene. Det er vårt ansvar å fremme sivilsamfunnets behov. Samfunnsutviklingen skjer ikke om kommunen står med lua i hånda, sier Karlsen.

Vil du være med på dette? Les videre, eller sjekk de 5 stillingsannonsene her!

Herfra skal det snart skytes satelitter opp i verdensrommet.
The Whale håper på byggestart i år.
I dag er det første bassenget hos Andfjord Salmon fylt med laks.

Voldsom næringsutvikling

Historien om den nedlagte flystasjonen har tidligere tatt mye plass fra Andøy.

I dag er det en historie om engasjement, innovasjon, næringsutvikling og ny vekst for kommunen helt nord i Nordland:

 • Her bygger Andøya Space Port den første satellittoppskytingsbasen i Europa.
 • The Whale kan bli en av landsdelens viktigste besøksattraksjoner.
 • Den første laksen i det landbaserte anlegget til Andfjord Salmon når snart markedet.
 • Ny fiskerihavn er under planlegging.
 • Mens gründerparet i Myreze har spektakulære planer innen spillteknologi.
Teknisk sjef John Petter Karlsen og avdelingsleder samfunnsutvikling Robert Svendsen.

Teknisk sjef John Petter Karlsen sier det slik:

– Dette må være kremen av arbeidsoppgaver du kan finne i en kommune. Det er vanskelig å tenke seg noe bedre. Vi legger til rette for internasjonal industri som skjer bare her.

Det er ikke bare ord. For Andøy begynner det å snu. Etter mange år med sammenhengende befolkningsnedgang, hadde Andøy i fjor høst to kvartaler på rad med vekst.

Rigget opp og rev veggene

Kommunen har også egne investeringer for nær en halv milliard kroner foran seg:

Her skal bygges omsorgsboliger, brannstasjon og barnehage. Det legges til rette for både boligprosjekter, reiseliv og sentrumsutvikling.

Små kommuner med befolkningsnedgang har sjelden mulighet til å rigge seg for slike oppgaver. Men takket være et eget omstillingsfond, kunne Andøy i fjor opprette mange nye stillinger innen samfunnsutvilkling og kommunalteknikk.

Nå skal det bli fem til. De frister med faglige utfordringer, mye frihet og tidlig ansvar.

På utsiden ser rådhuset i Andøy fortsatt ut som et rådhus gjerne gjør...
...men i 3. etasje har denne gjengen kommet inn med ny kompetanse, til nye kontorlokaler.

– Vi har fått verktøy og muligheter til å jobbe med problemstillinger som få andre kommuner har. Det var det som lokket meg hit, sier Kaia Ingelill Aune.

Den da nyutdannede 25-åringen fikk i fjor jobb som kommunearkitekt i Andøy.

Verktøyene handler ikke bare om flere folk. For å lykkes med oppdraget og samhandlingen, måtte det også skje noe fysisk i 3. etasje på rådhuset.

Her var det fortsatt brune vegger og store kontorer bak lukkede tredører.

Nå er det lyse vegger, et delvis åpent landskap og et miljø som inviterer til samarbeid på tvers av disipliner og fag.

– Det fysiske arbeidsmiljøet har mye å si for hvordan vi jobber og har det. Nå er det mye lavere terskel for å diskutere problemstillinger på tvers, sier Kristina Hjohlman Reed.

Mange har besøkt Andøy for å oppleve naturen – som den spektakulære utsikten fra Måtinden

Her er opplevelsene rett utenfor døra. Hva med en liten tur på Ramnan i lunsjpausen?

Søker kompetanse bredt

Blant fjorårets nyansette er det både søringer og vesterålinger. Mange bor på Andenes, flere på Bleik og noen enda lengre sør på Andøya.

Mens hjemflytterne vet hva de kommer til, er det litt andre behov for tilflytterne.

Her handler ikke onboarding bare om jobben, understreker avdelingsleder Robert Svendsen:

– Vi bistår i jakt på et sted å bo, og vi forteller folk hvilke Faceboook-grupper de må melde seg inn i. Hvor finner du fotball, kor, klatring, revy, og korps, sier han.

Kommunen har det siste året ansatt både nyutdannede og erfaren kompetanse.

Den bredden søker de også etter for de fem neste stillingene.

– Andøy kommune skal være et sted hvor unge flinke folk skal få muligheter og ansvar.

– Men vi har også oppgaver som kan friste deg som har solid erfaring. Ledelse av planen for flyplassområdet bør friste en tungvekter med lang erfaring, sier Svendsen.

Her er de 5 stillingene på samfunnsutvikling:

  Det var jobb og ikke natur som lokket Kaia til Andøy. Til gjengjeld har hun meldt seg inn i «alt» av kor og revy

  Andøy kan selvsagt by på naturopplevelser hele året. Men det er ikke alltid det som lokker. Du må ikke være et friluftsmenneske for å bo her, understreker kommunearkitekt Kaia Ingelill Aune (26):

  – Det var først og fremst på grunn av jobben jeg kom hit. Jeg er ikke noe friluftsmenneske, og hadde ikke noen stor drøm om å flytte tilbake til «bygda», sier hun.

  Kaia er utdannet arkitekt fra Trondheim – men er vokst opp på tettstedet Melbu, et par timers kjøring fra Andenes. Slik sett visste hun hva hun gikk til.

  Og har definitivt blitt med i lokalsamfunnet. Blant annet synger hun i Crescendo og har vært med å lage revyen Fyr Laus.

  – På Andenes er det blitt et bra miljø med unge folk. Som tilflytter møter du lett folk gjennom kolleger, og slik får du fort nye venner igjen, sier Kaia.

  Som tilflytter savner Kristina noen flere møteplasser. På jobb er det akkurat det hun jobber med å skape

  Kristina Hjohlman Reed (31) kom i fjor til Andøy kommune som plan– og miljørådgiver. Med seg hadde hun en mastergrad i landskapsarkitektur fra NMBU på Ås.

  Mens mange bosetter seg på Andenes, har Kristina valgt å bo på Bleik. Den lille store landsbyen en mil fra kommunesenteret.

  – For meg har det vært kjempefint. På Bleik har jeg blitt veldig godt tatt imot med åpne armer. Og åpne dører, bokstavelig talt. Her går det ikke lenge før naboen inviterer deg heim!

  Kristina er blant dem som bruker naturen mye. Men om noe savner hun og kollegene kanskje flere møteplasser. En av oppgavene til Kristina er også å jobbe med nettopp det, gjennom stedanalyse og sentrumsplan for Andenes.

  – Det er ikke så mange som kan prioritere et slikt arbeid. For oss har det vært et veldig spennende prosjekt å begynne på.

  Powered by Labrador CMS