Heia Nord-Norge rekrutterer

Anniken Renslo Sandvik tilbragte 10 år som journalist i Vadsø, og ser tilbake på tiden i Finnmark som svært lærerik.

Anniken (39) er toppsjef i en av Amedias største aviser: – Hadde aldri vært her uten Finnmark

Anniken Renslo Sandvik er toppsjef i den Amedia-eide lokalavisen Budstikka i Asker og Bærum. Reisen fra praktikant til ansvarlig redaktør hadde aldri eksistert uten at hun hadde fått erfaring fra landets nordligste fylke, Finnmark.

Publisert Sist oppdatert

Anniken Renslo Sandvik

Alder:  39

Hjemby: Oslo.

Aktuell: Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Budstikka i Asker og Bærum.

Erfaring: 12 års bakgrunn som journalist, vaktsjef, frontsjef og ansvarlig redaktør i Finnmarken.

Utdannelse: Bachelor i journalistikk fra tidligere Høgskolen i Bodø, nå Nord Universitet. I tillegg ett års studie i undersøkende journalistikk ved Griffith College i Dublin, og mastergrad fra Chulalongkorn University i Bangkok

Da Anniken Renslo Sandvik var student ved journaliststudiene ved tidligere Høgskolen i Bodø, endte hun opp med praksis i Vadsø-avisen Finnmarken

En regionavis for Øst-Finnmark som har eksistert siden 1899, og som ikke bare har produsert aviser, men også flere talenter innen journalistikken.

Hør også Anniken fortelle selv i vår podkast!

Engasjert og kravstort publikum

Oslo-jenta Anniken Renslo Sandvik er en av disse. Forholdet mellom henne og Finnmarken ble så sterkt at hun valgte å bli værende i Vadsø etter studiene. 

Tidlig gjorde hun seg bemerket hos sjefene. 

I tillegg til å ha en skarp og tydelig penn, var det også et ledertalent som løp rundt på Finnmarkskysten og laget journalistikk som engasjerte et kravstort publikum. For er det noe finnmarkingene har kjært, så er det avisen.

– Finnmark er annerledes, samtidig som det er akkurat som man kjenner i livet for øvrig. Man lever livene sine på samme måte som ellers i landet.

Stor verdi og mye lærdom

Da Anniken kom til Vadsø første gang, ble hun overrasket av det som møtte henne i redaksjonen i Finnmarken. 

Hun ble kastet rett ut i det, og fikk umiddelbart ansvar. Noe hun ser på som svært verdifullt for sin egen karriere.

– Alle utfordringene som ble kastet min vei, og alt ansvaret som fulgte med, morsomme saker, krevende saker. Alt dette er en lærdom i seg selv, og har en stor verdi for min karriere, sier hun.

Er du klar for et eventyr som journalist i Finnmark? Meld din interesse enkelt her!

Mye ord og høylytt språkbruk

Hun minnes også hvordan finnmarkingenes lynne og vesen tok henne på senga. 

Hun hadde aldri før vært i en redaksjon, og visste egentlig ikke så mye om arbeidsmetodene og de direkte tilbakemeldingene man kunne få.

– I Finnmark må man regne med sterke og klare stemmer, og der er det ingen som er redde for å si meningen sin. Tilbakemeldingene man får kan være ganske brutale, men det er ingen urettferdighet. Etterhvert lærte jeg finnmarkingene å kjenne; det er mye ord og høylytt språkbruk. I bunnen er det svært snille folk med et stort engasjement.

Anniken Renslo Sandvik lærte seg raskt å sette pris på måten man forholdt seg til hverandre. Fortjente du å høre at du hadde en dårlig tittel, ja så fikk du den tilbakemeldingen. Og motsatt hvis du hadde truffet spikeren på hodet.

LETT TILGJENGELIG LYKKE: Det er mange ting å elske med Finnmark. En av dem er den lett tilgjengelige naturen. Dette bildet er fra en regntung tur til Nattfjelldalen, der middagen be inntatt med utsikt til fossen.

Annikens tid i Finnmark har satt spor

Både hos henne selv og hos leserne i Finnmark

Nå har du sjansen til å oppleve det samme...

Venner for alltid

Sakte, men sikkert bygget Oslo-jenta opp et nettverk også på privaten. NRK Finnmarks kontor i Vadsø sørget for at flere unge journalister kom til byen og slo seg ned. Statsforvalteren og Finnmark fylkeskommune sørget også for at byen tiltrakk seg unge folk.

– Det var aldri noe problem å bli kjent med folk og få seg et nettverk i Vadsø. Å komme seg ut blant folk var nesten enklere enn i Oslo. Nå har jeg fått venner for livet i Finnmark, og i sommer går ferien til Vadsø, sier hun.

Ble dyttet inn i lederrollen

I Finnmarken jobbet hun seg etterhvert opp i gradene, og fikk mer ansvar. Hun gikk fra å være journalist til å bli ulike former for vaktsjef, så også frontsjef i iFinnmark. Dette er en felles nettavis for Finnmarken og Finnmark Dagblad, en annen Amedia-avis i fylket som har svært tett samarbeid med Finnmarken.

– Med tiden kom det flere utskiftinger av redaktører i Finnmarken, og da forgjengeren min sluttet, var det lite fristende å skulle rekruttere enda en utenfra. Og plutselig fikk jeg spørsmål om ikke dette var jobben for meg. Både ledelsen og mine kolleger pushet meg i retning redaktørstillingen

Hun hadde i starten ingenting lyst til å søke jobben som toppsjef, og sa flere ganger nei til styret.

Anniken trivdes godt som journalist, men gradvis endret hun mening.

– Lysten til å bli sjefredaktør kom gradvis, og etter flere nei fra min side. Og når jeg fikk litt lyst, tenkte jeg at jeg måtte prøve. Det har jeg ikke angret på et eneste sekund.

Annikens beste råd til unge journalister

  • Ikke nøl, eller vær redd. Det kan virke skummelt å dra langt hjemmefra for å jobbe, men man vinner mye på det.
  • Knytt til deg et godt nettverk på ditt nye sted. I Finnmark er dette lett, bare man ønsker det selv.
  • Den beste erfaringen får du i en lokalavis. Her må alle gjøre alt, og det kan man bare vokse på.
  • Vil man ha ansvar, får du ansvar. Vis initiativ og interesse, og lytt og lær fra erfarne folk.

Et konsern i ryggen

Etter en periode som nyhetsredaktør i Amedias storsatsing, Nidaros i Trondheim, ble Sandvik hentet til samme rolle i Budstikka i Asker og Bærum. 

Halvannet år senere tok hun over som administrerende direktør og ansvarlig redaktør i Budstikka.

Også denne avisen er eid av Amedia, og man kan på mange måter si at hun er oppfostret i konsernet. Hun sier selv at hun aldri hadde hatt en slik jobb, hadde det ikke vært for tiden i Finnmark.

– Jeg hadde aldri vært her jeg er i dag uten den erfaringen. Ambisjonen om å bli redaktør hadde jeg aldri, sier Sandvik som er glad for at hun er ansatt i et av landets største mediekonsern.

– Det er godt som leder å ha et konsern som Amedia i ryggen. Spesielt i disse tider hvor den teknologiske utviklingen går veldig fort. Man har ikke kapasitet til å gjøre alt selv internt i hvert enkelt avishus.


Hva søker Finnmark-avisene?

  • Mediehusene i Finnmark har nå flere muligheter for deg som er eller vil bli journalist!
  • Vi er interessert i alle kandidater. Både deg som har erfaring og utdanning – eller du som har talent og interesse for journalistikk, men ikke har fått gjort mye av det ennå. 
  • I Finnmark får du solid opplæring og rask erfaring på flere fronter. Den som ønsker vil også få mulighet til å bidra på TV, podkast eller på desken – og stadig mer ansvar
  • Akkurat nå søker vi journalist i Vadsø – og redaktør til Sør-Varanger Avis

Ta kontakt!

Heia Nord-Norge jobber for Amedia i jakten på flere folk til mediehusene. 

Ta gjerne kontakt med Gard Michalsen91732534, e-post eller Linkedin!

Hvis du er nysgjerrig på mulighetene, meld din interesse enkelt her:

 
Powered by Labrador CMS